Povodňou postihnuté obce v okolí Prešova majú škody nahlásiť do 6. septembra

22.08.2005 Prešov

Prešov 22. augusta (TASR) - Sumár škôd spôsobených povodňou 16. augusta majú predložiť predstavitelia 28 samospráv na území okresov Prešov a Sabinov, a to do...
Prešov 22. augusta (TASR) - Sumár škôd spôsobených povodňou 16. augusta majú predložiť predstavitelia 28 samospráv na území okresov Prešov a Sabinov, a to do 6. septembra.

TASR o tom informoval prednosta Obvodného úradu v Prešove Pavel Slaninka. Vyjadril sa, že po zrušení tretieho stupňa má obec do 20 dní predložiť povodňovej komisii na verifikáciu zoznam škôd a nákladov na záchranné práce. Preto ani orientačne nechcel dnes hovoriť o výške škôd.
Predstavitelia Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja zatiaľ odhadli škody na cestách druhej a tretej triedy v obvode Prešova, teda na území okresov Prešov a Sabinov, asi na tri milióny Sk.
Počas dnešného dňa zrušili tretí, najvyšší stupeň povodňovej aktivity predstavitelia samospráv v meste Lipany a v obci Svinia. Dokončili zabezpečovacie práce spojené s navážaním kameňov na brehy potokov. Obec Záborské pri Prešove zostala jedinou, kde je naďalej v platnosti stav ohrozenia. Ako povedal Slaninka, členovia obvodnej povodňovej komisie sa v utorok 23. augusta pôjdu na miesto presvedčiť o kritickom stave zosunutého svahu nad ihriskom v dôsledku výdatných zrážok.
Po povodni v Prešove a v okolí sa intenzívne upravujú korytá potokov, čomu sa venujú pracovníci Povodia Bodvy a Hornádu v spolupráci so samosprávou.
Monitoruje sa tiež trhlina vo vodnej nádrži nad obcou Jakubovany, ktorá počas povodne priamo neohrozila obyvateľstvo.
 

Vyberte región